NoardWester
Image default
Aanbiedingen

Houtverf: verf voor op hout

In je leven zal het maar vaak genoeg gebeuren dat jij iets moet verven van hout. Dit lijkt makkelijk, maar toch vereist het goed denkwerk van te voren. In Zweden worden de huizen van oudsher van hout gemaakt, dus zij zijn echt de specialisten in het verven van hout. Allereerst moet je iets weten over de soorten hout, voordat je kan beginnen met verven. Je hebt hout dat ‘open’ is, dus grote poriën heeft, bijvoorbeeld grenenhout, larixhout, vurenhout en pijnboomhout. Open hout is erg geschikt voor verf, omdat het dat goed op kan nemen. Verder moet de verf voor hout van goede kwaliteit zijn. Je wil niet dat de verf er al na een paar maanden weer af komt bladderen.

 

Hout leeft, dus als je hout gaat verven moet je er rekening mee houden dat het hout kan blijven ademen. Hout zet uit als het vochtig is en het krimpt als het droog is. Als hout krimpt, dan gaan de poriën dicht en dan neemt het hout minder water op, een beschermlaag van bijvoorbeeld verf of beits is dan vaak niet eens nodig. Het hout in relatief vochtige gebieden, zoals in Nederland, zet dus uit en de poriën kunnen meer water opnemen. Maar als we hout bedekken, kan het niet meer ademen. Gelukkig hebben wij daar een oplossing voor: onze verf voor hout heeft een hoge dampdoorlatendheid.

 

Wanneer je de beits hebt ingekocht en hebt gebruikt, moet je ervoor zorgen dat er geen schimmel of groene aanslag op het hout ontstaat. Een goed middel hiervoor, dat natuurlijk ook bij Moose Färg beschikbaar is, is verdund chloorbleekmiddel leehnavasor met lijnoliezeep. Wist je dat de Zweedse verf van oudsher al lijnolie in zich heeft? Om de kleur van het hout te behouden, kan je het hout impregneren of Pansar gebruiken. Een waterafstotende behandeling die het hout verduurzaamd. Perfect voor langdurig gebruik!

https://www.moosefarg.nl/