NoardWester
Image default
Onderwijs

Hoe maak je een goede studiekeuze?

Het einde van het schooljaar is alweer bijna in zicht. Dit betekent dat er voor veel scholieren weer een erg spannend moment voor de deur staat. Namelijk het maken van een studiekeuze. Sommige scholieren weten al vanaf jongs af aan wat ze later willen worden en wat ze willen gaan studeren. Voor hen is het maken van een studiekeuze dus niet erg lastig. Echter, erg zijn ook heel veel scholieren waarvoor dit niet het geval is. Deze scholieren vinden het vaak nog erg lastig om te kiezen wat ze graag zouden willen gaan studeren. Voor deze studenten zijn er gelukkig enkele nuttige tips! 

Je bent niet de enige! 

Als je als scholier moeite hebt met je studiekeuze kun je je soms erg eenzaam voelen. Het kan lijken alsof al je klasgenoten al een goed uitgestippeld toekomstplan heeft terwijl jij nog er veel moeite hebt met het kiezen wat je wilt gaan studeren. Als dit het geval is is het heel erg goed en erg belangrijk om je te beseffen dat je zeker weten niet de enige bent die moeite heeft met het maken van een studiekeuze. Moeite hebben met het maken van een studiekeuze is namelijk iets wat heel erg veel mensen overkomt. De meerderheid van de huidige studenten heeft waarschijnlijk ook lang na moeten denken over de studiekeuze. 

Praat met mensen over je keuze  

Wanneer je moeite hebt met het maken van een studiekeuze is het belangrijk om hierover met mensen in gesprek te gaan. Andere mensen kunnen op deze manier advies geven en hun ideeën met jou delen. Daarnaast zou het praten met andere mensen er voor kunnen zorgen dat jij je minder eenzaam voelt in het maken van je studiekeuze. Er zijn allerlei verschillende mensen waarmee je zou kunnen praten over je studiekeuze. Allereerst natuurlijk je ouders. Zij kennen je goed en weten misschien wel wat voor studie er bij jou zou passen. Ook zou het goed zijn om met professionals van een studiekeuze adviesbureau te gaan praten en advies te ontvangen. 

Oriënteer je goed 

Naast het praten met mensen is het ook heel erg belangrijk om je zelf ook goed te oriënteren. Dit kan bijvoorbeeld door open dagen van verschillende scholen en universiteiten te gaan bezoeken. Op deze manier kun je veel informatie krijgen over de studie waarin je geïnteresseerd bent of over twijfelt. Op een open dag kun je vaak in gesprek gaan met studenten over hoe zij de studie en het studentenleven ervaren. DIt kan je erg veel nieuwe en waardevolle inzichten geven! Na een open dag zou je er ook voor kunnen kiezen om een meeloopdag te bezoeken. Dit is ook een erg goede manier om een beeld te krijgen van een studie. 

https://septemberadvies.nl/