NoardWester
Image default
Verbouwen

Hijsogen in vele soorten en maten

Hijsogen, ze zijn er in vele soorten en maten. Ze worden ook oogbouten, takelogen, vastzetogen of oogmoeren genoemd. Hoe je ze ook noemt, ze dienen eenzelfde doel. Ze zijn bedoelt als (tijdelijk) hijspunt van een last. Zodra de last verplaatst is, kunnen ze worden verwijderd om vervolgens weer te gebruiken bij een volgende last. Omdat er zoveel verschillende hijsogen bestaan, kun je ze ook op verschillende manieren aan een last vastmaken. Ze kunnen draaibaar zijn maar ook kantelbaar of scharnierend zijn. Ze zijn van staal gemaakt of rvs. 

Hijsogen hebben een zeer verantwoordelijke taak

Hijsogen worden voornamelijk gebruikt voor het tillen van plaatmateriaal, hout, diverse constructies, beton of container. Het is belangrijk om altijd het juiste gewicht bij het juiste hijsoog te tillen. Zoals al eerder geschreven, zijn er vele soorten hijsogen te koop. De ene kan een gewicht aan van 2 ton, maar er zijn ook hijsogen die een gewicht van 10 tot 20 ton kunnen tillen. U kunt zich vast voorstellen dat er nogal gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als bijvoorbeeld de hijsogen niet jaarlijks geïnspecteerd zouden worden op hun veiligheid. Het weer, slijtage (zichtbaar aan slijtmarkeringen) en te zwaar tillen kunnen op den duur problemen veroorzaken waar u liever niet mee te maken krijgt. Controleer daarom altijd voor gebruik op eventuele zichtbare beschadigingen. Het is verstandig om deze hijsogen dan ook voor gebruik te controleren op beschadigingen. 

Keuren hijsogen

Al het hijsgereedschap moet jaarlijks worden gekeurd door een keurmeester die gecertificeerd is voor de specifieke taak. Het keuren kan op twee manieren. Eenvoudig met het blote oog (minimaal noodzakelijk), maar ook met behulp van testapparatuur. Die laatste is natuurlijk van uiterst belang. De fabrikant zal u meer kunnen vertellen over de frequentie. Dit gebeurt over het algemeen één keer in de vier jaar. Die keuring bestaat uit haarscheuronderzoek, niet-destructief onderzoek en trekproeven. Hijsogen zijn vanwege hun taak zeer gevoelig voor slijtage, overbelasting en weersinvloeden. Een eenvoudige inspectie kunt u al zelf uitvoeren alvorens u besluit een inspectie door de professionals van EKH te laten uitvoeren. Heeft u een vraag of bent u niet helemaal zeker van uw bevindingen? Neem dat zeker contact op met EKH. U treft een formulier daartoe aan op hun website.