NoardWester
Image default
Woning en Tuin

Oude coniferen verwijderen

Wanneer coniferen oud zijn willen mensen vaak hun oude coniferen verwijderen en eventueel voor nieuwe coniferen of voor een schutting vervangen. Sommige mensen zullen hun oude coniferen zelf gaan verwijderen, maar in de meeste gevallen wordt daar toch een hoveniersbedrijf of een tuinman voor ingehuurd. Het verwijderen van oude coniferen is namelijk nog best complex. Omdat de coniferen oud zijn hebben hun wortels veel tijd gehad om zich diep in de grond te nestelen. Daarnaast hebben oude coniferen ook vaak veel wortels waardoor het moeilijker wordt om ze uit de grond te krijgen.

Op welke manier kun je oude coniferen verwijderen?

Of de coniferen nu jong of oud zijn dat maakt op zich niet zo veel uit. Zowel jonge als oude coniferen worden namelijk op dezelfde manier verwijderd. Voor het verwijderen van coniferen bestaan verschillende methodes. Deze methodes hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. Wanneer u uw coniferen laat verwijderen dan zal het hoveniersbedrijf afhankelijk van uw budget en de situatie bepalen welke methode er ingezet gaat worden. Daarbij heeft het hoveniersbedrijf de keuze tussen:

  • De oude coniferen verwijderen door ze uit te graven
  • De oude coniferen verwijderen met behulp van een stobbenfrees

De oude coniferen verwijderen door ze uit te graven

In het geval uw tuin een doorgang van ten minste 90 cm heeft kan het hoveniersbedrijf een mini graafmachine inzetten. De hovenier zal de coniferen uitgraven door rondom de kluit een kuil te graven. Omdat een graafmachine veel kracht heeft zullen de wortels eenvoudig breken. Wortels die niet breken kan de hovenier altijd nog met een handzaag doorzagen.

Het kan ook zo zijn dat uw tuin geen toegang kan bieden tot een minigraafmachine. In dat geval zal de hovenier de coniferen een voor een moeten uitgraven. Een langdurig en arbeidsintensief proces want naast het uitgraven zullen ook alle wortels met de hand doorgezaagd moeten worden.

De oude coniferen verwijderen met behulp van een stobbenfrees

De meeste hoveniersbedrijven zijn in het bezit van een stobbenfrees of kunnen die eenvoudig bij een collega hoveniersbedrijf lenen. Daarnaast is het bij het inzetten van een stobbenfrees ook noodzakelijk dat uw tuin een doorgang van minimaal 90 cm heeft.

Het inzetten van een stobbenfrees is de meest efficiënte methode om oude coniferen te verwijderen. Een stobbenfrees is namelijk in staat om onder het maaiveld te werken en kan zowel de kluit als de wortels van de coniferen verpulveren. Het verwijderen van de wortels is in sommige gevallen ook noodzakelijk. Zeker wanneer u op de plek van de coniferen een schutting wilt plaatsen. Verwijderd u de wortels niet dan kunnen er uiteindelijk verzakkingen ontstaan.   

http://www.vergelijkhoveniers.nl/coniferen-verwijderen/