NoardWester
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moet weten over saturatie en saturatiemeter waardes

Alles wat je moet weten over saturatie en saturatiemeter waardes 

Monitoren van zuurstofsaturatie is belangrijk

Omdat de hoeveelheid zuurstof in ons lichaam zo belangrijk is, ligt onze normale arteriële zuurstofsaturatie tussen 95-100%. Verschillende ziekten zoals hartfalen, chronische longaandoeningen of slaapapneu kunnen de zuurstofsaturatie in het bloed verlagen. Gewoonlijk heeft iemand met een zuurstofsaturatie van minder dan 89-90% thuis extra zuurstof nodig om het zuurstofgehalte in het bloed weer tot in de jaren 90 op te voeren.

Als het zuurstofgehalte daalt tot in de jaren 80 of 70, treden ernstige symptomen op, zoals visuele veranderingen, duizeligheid, veranderingen in de geestelijke toestand, gebrek aan bewustzijn, problemen met denken, enz. Een zuurstofverzadiging die gedurende langere tijd lager is dan dat is dodelijk.

Hartfalen, chronische longziekte of slaapapneu kunnen worden gecontroleerd door de zuurstofsaturatie in de tijd te volgen,  zoals hartslag en ademhalingsfrequentie. Samen kunnen deze metingen helpen nieuwe problemen te diagnosticeren en verergeringen van deze ziekten op te vangen voordat ze ernstig worden. Het is één ding om van tijd tot tijd uw zuurstofsaturatie te kunnen controleren met een pulse zuurstofmonitor, als u eraan denkt de vingerclip mee te nemen en hem om te doen; maar het is iets heel anders om de zekerheid te hebben dat je je saturatie op elk gewenst moment kunt controleren zonder andere extra apparatuur dan het horloge om uw pols, en dat de informatie automatisch kan worden doorgestuurd naar uw persoonlijke arts voor controle.

Saturatiemeter waardes

Men kan een bloedtest doen om te zien hoeveel zuurstof het bloed bevat. Deze test wordt een arteriële bloedgas test genoemd. Hiervoor moet echter met een naald bloed worden afgenomen uit een slagader. Hoewel dit mogelijk is en algemeen beschikbaar in medische instellingen, is het ongemakkelijk en kan het slechts af en toe worden gedaan.

Een eenvoudiger manier om de hoeveelheid zuurstof in het bloed te meten waarbij geen bloedmonsters hoeven te worden genomen, maakt gebruik van de kleurveranderende eigenschappen van het hemoglobine molecuul. Omdat we weten dat een hemoglobinemolecuul dat volledig verzadigd is met vier zuurstofmoleculen helderrood is, en een hemoglobinemolecuul dat helemaal geen zuurstof bevat veel donkerder rood, kunnen we eenvoudigweg een apparaat maken dat het licht meet dat weerkaatst wordt door de hemoglobinemoleculen in ons lichaam.

Wat je verder moet weten over saturatiemeter waardes. Is al het licht helder rood, dan weten we dat de hemoglobine “vol” zuurstof zit. Hoe donkerder de kleur, hoe leger de hemoglobine moleculen. We kunnen dit uitdrukken als een eenvoudig percentage, waarbij 100% helderrood licht is, wat betekent dat alle hemoglobine moleculen vol zuurstof zitten, en 0% donkerrood, wat betekent dat geen van de hemoglobine moleculen zuurstof bevat. Dit getal wordt de zuurstofpercentagesaturatie genoemd, of het zuurstofmetingspercentage van het bloed, vaak afgekort tot SpO2. Je moet deze saturatiemeter waardes goed in de gaten houden. 

En dit apparaat heet een SpO2-monitor, of een bloedzuurstofsaturatiemeter. De meeste van dit soort O2 saturatiemeters meten tegenwoordig ook de pols. Een gecombineerde pols-zuurstofsaturatiemeter wordt vaak een pulse-ox monitor of pulse-oximeter genoemd. Deze bloedzuurstofmonitors werken door een klein licht door onze huid te schijnen en het gereflecteerde licht te meten, meestal op een vingertopje.

Voordeel pulse-zuurstofmeter

Een ander voordeel van een pulse-oxymeter boven een arteriële bloedgasmeting is dat de bloedgastest een steekproef is die alleen een antwoord geeft op het tijdstip waarop het bloedmonster is genomen. De pulsoxymeter daarentegen kan het zuurstofverzadigingspercentage continu meten. De meeste vrij verkrijgbare bloedzuurstofmeters van het type vingerclip hebben een automatische modus waarbij zij automatisch worden ingeschakeld wanneer u uw vinger in de clip plaatst. 

 

Zuurstofsaturatiemeter

Zij geven het resultaat dan enkele seconden weer en schakelen dan automatisch uit om de batterij te sparen.  Omdat de meeste SpO2-monitoren vingerclipmonitoren zijn, kunt u uw vingers of hand niet gebruiken terwijl de monitor op uw vinger zit. 

Op de website van https://dokterfit.nl/ kun je een kijkje nemen voor meer gezondheidsnieuws.