NoardWester
Image default
Aanbiedingen

Verkeersarbitrage: waarom Amazon ongelijk heeft. Geschiedenis – mythen en feiten

online digital marketing

Verkeersarbitrage – zo wordt affiliate marketing op internet genoemd. Als filoloog van opleiding hou ik van de term verkeersarbitrage. Maar als praktijk met 20 jaar ervaring op dit gebied, staat affiliate marketing veel dichter bij mij.

Ik weet dat marketeers affiliate marketeers niet verwarren met die van hen. En die hebben niet echt erkenning nodig. Hoewel we in wezen hetzelfde doen. Ja, “arbiters” pushen gut, farm, sweepstakes, pin-inzendingen, dating. Maar autodealer zijn, fitnessapparatuur, winterlaarzen en zelfs aardappelen van derden verkopen, is dezelfde affiliate marketing. Marktplaatsen, ticket- en serviceaggregators zijn ook “affiliate marketing”.

Scheld geen lang voorwoord uit. Een “kristal” marketeer op kantoor kan een succesvolle affiliate marketeer worden. Ik voer op geen enkele manier campagne. Maar misschien zal de geschiedenis van affiliate marketing als onderdeel van de wereldwijde circulatie van geld en goederen ook u interesseren.

De marketingmythe geboren door marketeers

Er is een populaire mythe in de branche over de oorsprong van affiliate marketing. Het klinkt ongeveer zo.

Volgens de legende ging Jeff Bezos, CEO en oprichter van Amazon.com, op een cocktailparty met een vrouw zitten over hoe ze echtscheidingsboeken op haar website wilde verkopen. Na dit gesprek dacht Bezos na en kwam met een simpel idee: een dame kan haar website linken aan Amazon, die een commissie krijgt op de boekverkoop. Dit was de aanzet voor de oprichting van het “eerste op internet” -programma Amazon.com Associates.

Maar ik ontdekte dat Amazon op zijn zachtst gezegd oneerlijk is. Daniel Gray, in The Complete Guide to Associate & Affiliate Programmes on the Net: Turning Clicks Into Cash, noemde verschillende sites die voor juli 1996 aangesloten programma’s uitvoerden. … Maar als de productniche toen nog in de kinderschoenen stond, kwamen de middelen voor volwassenen stap voor stap in een stroomversnelling, waardoor het concept van affiliate marketing werd geïntroduceerd voordat het werd opgepikt door Amazon.com.

Het grote geheim van internet is dat het waren sites voor volwassenen die veel nuttige (en absoluut geen) marketingconcepten boden die massaal werden gebruikt, en sommige zijn nog steeds in gebruik. Nu zijn deze eens serieuze projecten voorbij, maar ooit heb ik een interview gered met Brian Clark, president van het vertrokken ReveNews.com en lid van de raad van bestuur van Affiliate Union. Een korte quote: “Ik ben een grote fan van de volwassen industrie – ik ben geenszins een consument van hun product – maar ik respecteer ten zeerste hoeveel innovatie in online bedrijfsmodellen werkelijk plaatsvindt in deze branche. Bovendien schaamt de industrie zich niet voor de terughoudendheid van mensen die haar geen krediet willen geven of zelfs maar willen praten over het feit van haar bestaan. “

“Niet alleen aangesloten programma’s, hoor. Ze lopen ook voorop op het gebied van videostreaming, pay-per-view-inhoud, gedwongen klikconversie, communitypublicaties en meer, ”merkt Clarke op.

Een overeenstemmende mening van Mark Hardy terwijl hij bij Forrester Research werkte, is gepubliceerd in Al Cooper’s Se* and the Internet: A Guide Book for Clinicians: – “Als ik naar deze branche kijk en morele oordelen over aanstootgevende inhoud terzijde leg, zie ik een verbazingwekkende een voorbeeld van een industrie die is samengekomen om zijn bedrijf te beschermen, inkomsten te verhogen en geavanceerde technologieën te introduceren. Ik weet zeker dat er hier veel is dat elders kan worden toegepast. “

Zowel volwassen marketeers als insiders uit de branche zijn het erover eens dat Cybererotica de eerste of een van de eerste innovators was in affiliate marketing met een prijs-per-klik (PPC) -programma. Volgens TechCrunch was het CyberErotica dat in 1994 het eerste affiliate marketingbedrijf oprichtte.

Sinds die tijd is er veel veranderd. Tegenwoordig beoefent vrijwel geen enkele site voor volwassenen meer pay-per-click-partnerprogramma’s. De reden is de indrukwekkende hoeveelheid fraude.

Dus wat kwam er vóór het Amazon-partnerprogramma?

In februari 2000 kondigde Amazon.com aan een patent (6.029.141) te hebben ontvangen “voor alle belangrijke componenten van het aangesloten programma.” De octrooiaanvraag werd ingediend in juni 1997, wat eerder is dan de meeste partnerprogramma’s. Maar later dan PC Flowers & Gifts.com (oktober 1994), AutoWeb.com (oktober 1995), Kbkids.com/BrainPlay.com (januari 1996), EPage (april 1996) en enkele anderen.

“Hoewel ik bewonder wat Jeff Bezos voor de industrie heeft gedaan, was hij zeker geen pionier”, citeert Brad Waller, VP Marketing bij EPage, al getiteld A Guide Book for Clinicians.

Het blijkt dat Bezos van Amazon alleen (hoewel, en dit is natuurlijk cool) het idee van affiliate marketing populair maakte, maar ongeveer twee jaar te laat was. Dit feit wordt duidelijk ondersteund door een aantal gedocumenteerde bewijzen, waaronder de verklaringen van Jason Olim en Matthew Olim in hun boek over de oprichting van CDNow: in 1994 hadden ze een informeel loyaliteitsprogramma.

Affiliate Marketing Community erkent het leiderschap van Amazon niet

Al meer dan 20 jaar doe ik affiliate marketing en schrijf ik over affiliate marketing. Over één ding zijn bijna alle “goeroes” het eens: de geboorte van verkeersarbitrage in de vorm waarin we het nu kennen, gebeurde in 1996 met de lancering van LinkShare (nu Rakutenadvertising) en Be Free (niet langer). Commission Junction (nu aan CJ gelieerd) en ClickBank zijn opgericht in 1998. De laatste twee netwerken worden nog steeds beschouwd als de grootste spelers op de affiliate marketingmarkt.

Amazon is een PR-genie

Amazon weet ongetwijfeld veel van zelfmarketing. En in het algemeen – hij hielp om affiliate marketing naar de pagina’s van serieuze zakelijke publicaties te brengen, waarvoor hij in het bijzonder bedankt! Maar is Amazon.com Associates het eerste aangesloten programma dat er bestaat? Ik neem aan dat je antwoord afhangt van hoe vaak je een leugen hebt gehoord.

Bedenk dat er zo’n politiek karakter was, Al Gore (vice-president van de VS onder Clinton). Hij zei ooit iets grappigs: “Toen ik in het Amerikaanse Congres werkte, nam ik het initiatief om internet te creëren.” Jeff Bezos beweert dat zijn partnerprogramma “het eerste op internet” was. Natuurlijk, als je vaak genoeg liegt, zullen mensen uiteindelijk geloven dat het waar is … totdat je betrapt wordt.)

Begrijp het goed – dit artikel beweert niet sensationeel te zijn. Het is alleen dat de historische waarheid mijn persoonlijke eerbetoon is aan de industrie die het internet op veel manieren aandrijft. Affiliate marketing genereert tegenwoordig een markt van bijna $ 7.000.000.000. Affiliate marketingnetwerken werken niet langer alleen met “vergroters”, maar werken steeds meer samen met respectabele bedrijven. Het is niet verrassend dat Rakuten $ 1 miljard betaalde voor Ebates. Verkeersarbitrage is ernstig en hoogstwaarschijnlijk voor altijd.

Neem contact met ons op en we bespreken verschillende mogelijkheden.

E-mail: info@webdevelopmentapp.com 
BE: +32 499 41 46 24 
Franklin Rooseveltplaats 12, 2060 Antwerpen, Belgie

web developer

https://webdevelopmentapp.com/nl/online-marketing.html