NoardWester
Image default
Architectuur

Duurzaamheid kent geen tijd

 

Duurzaamheid. Het is een woord dat eigenlijk pas een jaar of twee geleden overal gebruikt werd en daarvoor al wel bestond, maar alleen in het woordenboek. Hoe anders is het tegenwoordig? Zoek het woord op in Google en de advertenties en zoekresultaten vliegen je om de oren. Ga naar een winkel en vraag naar hun duurzame producten en ze zullen je praktisch de hele winkel aanwijzen. Dat duurzaamheid momenteel een trend is mag duidelijk zijn, en of mensen zich er mee bezig houden omdat het ze oprecht interesseert of omdat ze er graag bij horen maakt verder ook niet uit. Want, in tegenstelling tot veel trends, is het goed voor onze planeet.

Duurzaamheid vind je overal. In je kleding, die is gemaakt van duurzaam katoen zonder dat er kleurstoffen, pesticiden en dergelijke aan te pas zijn gekomen, in je voeding en je auto die geen fossiele brandstoffen gebruikt en natuurlijk ook in je woning. Want daar valt ook veel te winnen. Een duurzaam exterieur is goed voor het milieu, ziet er goed uit, is hip en trendy en bied een hoop voordelen.

Kijk bijvoorbeeld naar een rieten dak. In de middeleeuwen overal gebruikt omdat het goedkoop is, nu juist weer in trek omdat het zo goed isoleert, natuurlijk is en bovendien de natuur ruimte geeft. Er is geen één rietdekkersbedrijf dat klaagt en de rietdekker draait overuren. Het is namelijk hip, want het past binnen de trend, het bespaard stookkosten en het gaat even lang mee als andere daken.

Ook zie je dat elektriciens het druk hebben, want slimme, duurzame apparatuur zien we ook steeds vaker, net als dubbele glazen met warmte vasthoudende technologie en dan moeten we de zonnepanelen niet vergeten. Duurzaamheid is van alle tijden, alleen het woord en de trend zijn nieuw. Maar het feit dat het al zo lang bestaat is één grote plus!

http://www.rietwerk.nl/