NoardWester
Image default
Energie

Laadpaal thuis: wat u moet weten voordat u er een koopt

Elektrische auto’s zijn steeds populairder geworden en als u er een bezit, wilt u misschien overwegen om een laadpaal thuis te installeren. Maar voordat u er een koopt, zijn er enkele factoren waar u rekening mee moet houden.

 

Type laadpaal

Er zijn twee soorten laadpalen: een laadpaal met een normale snelheid en een snellaadpaal. Een laadpaal met normale snelheid is het meest voorkomende type laadpaal thuis. Deze laadpalen hebben een vermogen van 3,7 kW tot 22 kW en hebben doorgaans 6 tot 8 uur nodig om een auto op te laden, afhankelijk van de grootte van de batterij en het vermogen van de laadpaal. Een snellaadpaal kan een auto veel sneller opladen, meestal binnen een uur, maar is aanzienlijk duurder en vereist vaak speciale elektrische bedrading en een krachtigere aansluiting.

 

Installatie

De installatie van een laadpaal thuis vereist vaak de hulp van een professionele installateur. U moet eerst controleren of uw huis geschikt is voor een laadpaal en of er voldoende elektriciteitsvoorzieningen zijn om de laadpaal te ondersteunen. Als uw huis niet geschikt is voor een laadpaal, moet u mogelijk uw elektrische bedrading laten upgraden. De installateur kan u helpen bij het kiezen van de juiste laadpaal en het bepalen van de locatie voor de installatie.

 

Kosten en voordelen

De kosten van een laadpaal thuis variëren afhankelijk van het type laadpaal en de installatiekosten. Een laadpaal met normale snelheid kan tussen de €500 en €2500 kosten, terwijl een snellaadpaal veel duurder kan zijn. Overweeg ook eventuele extra kosten, zoals de kosten voor het upgraden van de elektrische bedrading. Houd er rekening mee dat de installatie van een laadpaal thuis in sommige gevallen kan worden gesubsidieerd door de overheid of lokale energiebedrijven.

 

Hoewel de kosten van een laadpaal thuis een investering kunnen lijken, zijn er verschillende voordelen. U bespaart geld op de lange termijn omdat het opladen van uw auto thuis vaak goedkoper is dan opladen op openbare laadstations. Bovendien hoeft u niet naar een laadstation te rijden en kunt u uw auto thuis opladen, wat handig kan zijn. Ten slotte draagt u bij aan een beter milieu door uw auto op te laden met behulp van zonne-energie of hernieuwbare energiebronnen, als u daarvoor kiest.

https://laaddirect.nl/laadpaal-thuis/