NoardWester
Image default
Energie

Mineraal water uit de kraan? Is ons water eigenlijk wel gezond?

Je kent het wel, in het buitenland moet je geen water drinken uit de kraan. Het water uit de kraan is niet schoon genoeg om als drinkwater te gebruiken, maar hoe zit dat dan met ons eigen water eigenlijk? Sommige mensen installeren een extra filter voor het water, maar is dit eigenlijk nodig?

Waar komt ons water vandaan?

Ongeveer 40 procent van ons drinkwater komt uit oppervlakte water zoals rivieren, sloten, beken en meren. Maar daarnaast wordt er ook 60 procent uit de grond gehaald, het zo genoemde grondwater.

De kwaliteit van ons water

het water van onze drinkwaterbronnen is op dit moment nog onvoldoende. De helft van onze grondwaterbronnen bevat meer vuiligheid dan toegestaan en voldoet dus niet aan de kwaliteitseisen. De landbouw, rioleringen, industrie en oude bodemverontreinigingen zijn de oorzaak van deze vervuiling.

Het aantal chemische stoffen in het water is groter dan mag maar volgens onderzoekers leidt dit niet tot gezondheidsproblemen. Echter is er ook een onderzoek van unicef waaruit naar voren komt dat het water te veel lood bevat wat voornamelijk bij kinderen zorgt voor loodvergiftiging. Deze ziekte kan daadwerkelijk gevolgen hebben voor deze kinderen.

Wat moet ik dus onthouden?
De waterzuiveringsbedrijven zijn op dit moment niet in staat alle chemische stoffen uit het water te zuiveren. Hierbij kun je denken aan stoffen als medicijnresten, bestrijdingsmiddelen, cosmetica, brandvertragers en nanodeeltjes. Volgens het RIVM kan dit geen kwaad, maar echte cijfers over de lange termijn effecten zijn onbekend.

Wat kan ik nu doen?

Er zijn genoeg bedrijven die waterfilters aanbieden zodat jij thuis alle slechte deeltjes in het water kunt filteren. Maar er zijn ook steeds meer bedrijven die kranen met bijgeleverde filters verkopen, zo heb je bijvoorbeeld het kokend water kranen bedrijf FlexTap. Dit bedrijf levert bij hun kokend water kraan een waterfilter wat er voor zorgt dat alle slechte deeltjes uit het water worden gezuiverd en jij kan genieten van direct gefilterd mineraalwater uit je kraan.