NoardWester
Image default
Gezondheid

Hoe werken collageen supplementen voor jou?

Voor iedereen die op zoek is naar het elixer van de eeuwige jeugd, kunnen collageensupplementen een snelle oplossing lijken. De supplementen claimen een gezonde huid te bevorderen, botverlies te voorkomen en gewrichtspijn te verlichten. Maar werken collageensupplementen wel?

Laten we eens kijken naar de wetenschap achter collageensupplementen – wat ze zijn, hoe ze werken en of ze helpen bij een gezonde huid. Collageen is een vezelig eiwit dat bestaat uit aminozuren. Er zijn 28 collageensubtypes in de huid, botten en bindweefsels. In de huid zorgt collageen voor stevigheid en ondersteuning. De collageenproductie van je lichaam neemt van nature af naarmate je ouder wordt – wat leidt tot rimpels, huidverslapping en andere tekenen van veroudering.

Veel mensen overwegen om dagelijks een collageensupplement te nemen van dierlijke bronnen zoals runderhuid of visschubben om tekenen van veroudering te verminderen. Er is nog steeds discussie over hoe goed deze producten werken als ze oraal worden ingenomen. Veel van hun bestanddelen worden tijdens de spijsvertering vernietigd voordat ze de doelgebieden in het lichaam bereiken.

Als je bijvoorbeeld een biefstuk eet, wordt eiwit afgebroken in peptiden. Je lichaam neemt een deel daarvan op om te gebruiken in spieren, pezen, botten en huid. Om je lichaam dierlijke collageensupplementen te laten absorberen, moet het worden afgebroken in peptiden. Dit moet worden geabsorbeerd in het maagdarmkanaal en dan opnieuw worden samengesteld als het terug naar de huid wordt geleid.

Als je de tekenen van veroudering wilt tegengaan, is het niet duidelijk of collageensupplementen het antwoord zijn. Omdat collageen een eiwit met een groot moleculair gewicht is, kan het niet door de huid worden opgenomen als toevoeging aan lotion. In plaats daarvan zijn er veel supplementen die consumenten via de mond innemen. Anderen eten regelmatig bottenbouillon in de hoop dat het innemen van dierlijk collageen de natuurlijke effecten van veroudering tegengaat.

Het doel van collageensupplementen is om het natuurlijke collageen van het lichaam te stimuleren om de huid gehydrateerd en soepel te houden. In een meta-analyse van 19 onderzoeken keken onderzoekers naar de effecten van collageensupplementen.

Daaronder was een dubbelblind, gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek dat enige verbetering liet zien bij deelnemers die deze supplementen namen: Deelnemers die 90 dagen lang een gehydrolyseerd collageensupplement namen, ervoeren een verhoogde productie van filaggrine, een van de bouwsteenproteïnen van de huid. Ze verbeterden de elasticiteit en hydratatie van de huid en verminderden fijne lijntjes. Er werden geen nadelige effecten gerapporteerd.

Dit onderzoek ging niet in op de vraag of de voordelen aanhielden na het staken van het gebruik en of ze tekenen van veroudering veroorzaakt door natuurlijke processen ongedaan maakten. Er wordt ook niet aangegeven welke producten het beste werken. Er is meer onderzoek nodig voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken over de werkzaamheid van supplementen voor het bevorderen van een gezondere huid.

Soorten collageensupplementen

Collageensupplementen zijn verkrijgbaar voor individuele behoeften, waaronder tabletten, capsules, poeders en vloeibare vormen. Ze zijn afgeleid van dierlijke bronnen zoals koeienhuiden, visschubben of kippenpoten.

Terwijl wetenschappers werken aan een veganistisch alternatief voor collageensupplementen op dierlijke basis, is er op dit moment geen plantaardige bron van collageen.

Supplementen worden niet gereguleerd door de FDA, wat betekent dat er geen garantie is dat claims of ingrediënten op het etiket juist zijn. Overleg met je arts voordat je supplementen gaat gebruiken.

Vier klinisch bewezen manieren om collageenverlies te voorkomen
Onderzoek heeft een aantal klinisch bewezen manieren opgeleverd om collageenverlies te voorkomen en een jeugdige glans te behouden.

Eet een gezond mediterraan dieet: Een dieet dat rijk is aan antioxidanten zoals vitamine C en E bevordert de aanmaak van collageen en beschermt het bestaande collageen tegen beschadiging. Probeer voor maximaal profijt voedingsmiddelen als spinazie, boerenkool, sinaasappels, tomaten, olijfolie en vis in je maaltijden te verwerken.

Draag zonnebrandcrème en beperk blootstelling aan UV-straling: Het dragen van zonnebrandcrème en een hoed terwijl je de piekuren van UV-straling vermijdt, helpt je huid te beschermen tegen schade die rimpels en andere tekenen van veroudering kan veroorzaken. Draag dagelijks zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 als je langer dan 15 minuten buiten bent. Vermijd zonnebanken, want die geven UVA-stralen af die bestaand collageen verder kunnen afbreken.

Retin-A: Van deze topische behandeling is klinisch bewezen dat het de collageenproductie in de huid stimuleert. Retin-A stimuleert de celvernieuwing in de bovenste huidlaag, wat resulteert in een verhoogde productie van nieuwe cellen en meer collageenvorming onder de oppervlaktelaag. Neem contact op met een dermatoloog voor advies over het juiste gebruik.

Gezonde levensstijl: Stress, alcoholgebruik en roken versnellen allemaal het natuurlijke verlies van collageen door veroudering. Door deze gewoonten te verminderen kun je de natuurlijke afname van de collageenproductie door je lichaam beperken.

Hoewel het nemen van een collageensupplement een snelle en gemakkelijke oplossing voor veroudering lijkt in vergelijking met het veranderen van je eetpatroon of het verminderen van stress, is er meer bewijs nodig om de effectiviteit van suppletie te ondersteunen.

Hoe weet je of een collageensupplement geschikt is voor jou?
Er zijn aanwijzingen dat het nemen van een collageensupplement de gezondheid van je huid kan verbeteren en de tekenen van veroudering kan verminderen. Hoewel er meer onderzoek nodig is, toont één onderzoek voordelen zonder nadelige effecten. Toch is het aanbevelen van supplementen niet de standaardbehandeling van de meeste dermatologen.

Wat we wel weten is dat slechte voeding, keuzes in levensstijl en blootstelling aan de zon alle mogelijke voordelen van collageensupplementen teniet kunnen doen.

Als je je zorgen maakt over tekenen van huidveroudering, bespreek dan met je dermatoloog welke behandeling voor jou geschikt is.

https://chefo.nl/wat-doen-collageen-supplementen-en-werken-ze/