NoardWester
Image default
Bedrijven

Waar let je op tijdens het vervangen van de groepenkast?

Als eerste is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een groepenkast en een meterkast. Als we over de meterkast spreken, dan hebben we het over de ruimte waar alle aansluitingen en meters zich bevinden. De groepenkast is het energie verdeelsysteem. 

Groepenkast vervangen

Een groepenkast vervangen is minder makkelijk gedaan dan het vervangen van een stopcontact, maar dit betekent niet dat je het niet zelf kan doen. Met de volgende tips kan elke Nederlander zijn groepenkast op een nette en schadeloze manier vervangen. 

Alle stroom die het huis binnenkomt, wordt geleid via de groepenkast. Hierdoor kan het vervangen van een groepenkast bepaalde gevaren met zich meebrengen. Als je de juiste voorzorgsmaatregelen treft en de handelingen netjes uitvoert, dan hoef je je geen zorgen te maken. 

Een groepenkast bevat meerdere verschillende schakelaars. Zo ook de hoofdschakelaar waarmee we op een makkelijke manier de stroomafvoer kunnen afsluiten. Bij het aansluiten van een stopcontact kan je bijvoorbeeld één van de aparte groepen afsluiten, maar je kan ook gelijk de hoofdschakelaar gebruiken. 

Bij het vervangen van de groepenkast kom je ook de hoofdschakelaar tegen. Deze is er als extra beveiliging voor als er iets verkeerd gaat, dan slaat de aardlekschakelaar uit zichzelf af en wordt de stroom afgesloten. 

Naast de aardlekschakelaar is de installatie automaat ook heel belangrijk bij het vervangen van een groepenkast, want deze beveiligt bij kortsluiting en overbelasting. De installatie automaat zorgt ervoor dat de groepen eruit springen, waardoor niet alles wordt ‘opgeblazen’. 

Voordelen  en nadelen van zelf vervangen en laten vervangen

Als een specialist de groepenkast komt vervangen, hoef je zelf niks uit te zoeken en kun je alles aan de professional overlaten en er zeker van zijn dat het helemaal goed wordt uitgevoerd. De nadelen zijn dat de kosten wel erg hoog zijn en dat de wachttijden erg kunnen oplopen.

Als je zelf de groepenkast vervangt, is het goedkoper en bespaar je jezelf de wachttijden. Daarnaast is het vervangen helemaal niet zo moeilijk als je het op de juiste manier doet. Een nadeel is dat je wel secuur te werk moet gaan om geen fouten te begaan.