NoardWester
Image default
Bedrijven

Waarom zou je het elektriciteitsnet in je huis uitbreiden?

Elektra is al decennia een deel van de absolute basis van wat we als een bewoonbaar huis beoordelen. Maar de eisen die we aan het elektriciteitsnet stellen zijn wel steeds hoger geworden. Waar we vroegen blij zat waren als we een paar gloeilampen van stroom kunnen voorzien willen, nee moeten, we tegenwoordig steeds strenger eisen aan de kabels stellen. In een ouder huis zul je misschien wel merken dat het netwerk het eigenlijk niet meer aankan. Lampen knipperen, stoppen springen. Dan is het misschien wel tijd om een elektricien Gouda 0182 te bellen en die eens het hele net na te laten lopen.

De risico’s van een ondermaats netwerk

De problemen die we eerder beschreven zijn wat kleinere problemen. Niks erg toch? Was het maar niks ergs. Kabels zijn namelijk ontworpen om een bepaalde hoeveelheid stroom door te kunnen laten. Als er te veel stroom door de kabels gaat worden ze heel warm en kan er zelfs brand ontstaan. De zekeringen in de meterkast zijn er om te voorkomen dat er te veel stroom door de kabels gaat en zullen ook springen als het gebruik in de buurt van de capaciteit van de kabels komt. Het probleem is alleen dat oude kabels een lagere capaciteit hebben dan waar zekeringen op ontworpen zijn, waardoor de zekeringen niet springen als de kabels hun capaciteit bereiken.

De voordelen van een vernieuwd net

Een vernieuwd net heeft meer voordelen dan alleen meer veiligheid. Het bied ook meer mogelijkheden. De kabels die er eerst lagen waren waarschijnlijk verre van geschikt om de productie van zonnepanelen door te vervoeren. Met nieuwe kabels kan je zonnepanelen op je dak leggen, en op die manier geld verdienen aan de zon. De zon komt dan wel voor niets op, maar dat betekent niet dat je de zon niet kan verkopen.