NoardWester
Image default
Gezondheid

Volwassenen met beugels

In het verleden kon niemand het zich nog voorstellen, beugels voor volwassenen. Dat kinderen een beugel krijgen zien we natuurlijk veel vaker. Dit kan verschillen tussen verscheidene soorten beugels, zoals een buitenboordbeugel of een plaatjesbeugel. De meeste kinderen beginnen tussen hun 12e en 14e met het dragen van beugels.

Kinderen krijgen al heel lang beugels van de orthodontist. Vaak beginnen kinderen er zelf over dat ze een beugel willen. Zelf heb ik ook een periode gehad dat ik heel graag een beugel wilde. Uiteindelijk kreeg ik deze dan eindelijk op mijn 14e. Ik was er in vergelijking tot mijn klasgenootjes eigenlijk even snel bij als de rest. Hier was ik dan natuurlijk ook erg blij mee, zo kregen we eigenlijk allemaal tegelijk mooiere tanden

Sommige leeftijdsgenoten kregen hun beugel pas op een latere leeftijd. Sommigen zelfs pas rond hun 16e. Dat was wanneer je het vergelijkt met mij toch best laat.

Vandaag de dag is er in principe een soort trend bezig dat ook volwassenen nog op een latere leeftijd aan een beugel beginnen. Vergeleken met deze volwassenen waren de leeftijdsgenoten die hun beugels rond hun 16e kregen ook op tijd. De grootste reden om pas op latere leeftijd een beugel te nemen, is vaak omdat de kosten van de orthodontist nu vaker vergoed worden door de verzekering. Sommige volwassen die nu nog aan een beugel beginnen hebben in een eerder stadium wel een beugel gehad, maar in die tijd kregen mensen na hun beugel ook nog een spalk.

Een spalk is een klein ijzerdraadje wat boven en onder achter je middelste vier tanden wordt bevestigd. Dit ijzerdraadje moet ervoor zorgen dat je tanden na je beugel op hun plek blijven staan. Mensen zonder een ijzerdraadje, hebben vaak last van het feit dat hun tanden weer terug verschuiven naar de oude, niet rechte, manier. Dit zorgt ervoor dat volwassenen die vroeger een beugel hebben gehad, op latere leeftijd nog een keer een beugel nemen. En zeg nou zelf, rechte tanden ziet er ook gewoon netjes uit.

Orthodontie volwassene is vandaag de dag iets waar eigenlijk niemand meer van opkijkt. We zijn er nu inmiddels wel aan gewend. Besluiten jouw ouders om nog een beugel te nemen, dan kunnen zij er ook voor kiezen om een minder opvallend soort beugel te nemen. Dit houdt in dat ze dan een plaatjesbeugel nemen waarbij de plaatjes doorzichtig zijn. Dit zorgt ervoor dat de beugel bijna niet opvalt.

Hebben jouw ouders de keuze gemaakt om een beugel te nemen, wijs ze dan op de optie om een doorzichtige beugel aan te meten. Deze zal minder opvallen!

 

https://www.orfeokliniek.nl/