NoardWester
Image default
Bedrijven

Welke ingrepen worden uitgevoerd door een tandarts?

Welke ingrepen worden uitgevoerd door een tandarts?

Een bezoek aan een tandarts heeft voor veel mensen een verschillende lading. Waar de één totaal geen moeite heeft met een kies trekken, is de ander als de dood voor een fluorbehandeling. Niet alle ingrepen op het gebied van je tanden worden echter uitgevoerd door een tandarts. Welke behandelingen worden nou uitgevoerd door de tandarts, en voor welke moet je bij een specialist zijn? Hieronder staan enkele voorbeelden genoemd.

  1. Extractie kies

Een extractie van een kies is een ander woord voor het trekken van een kies. Hierbij verdooft de tandarts het gebied rondom de kies in kwestie. De verdoving wordt vaak in het tandvlees aangebracht door middel van een naald. De verdoving is werkzaam in het hele gebied rondom de tand of kies: dit betekent dus dat een deel van het gezicht ook verdoofd kan worden. Vooral wanneer de verdoving meerdere malen wordt aangebracht kan dit voor een verdoofd gezicht zorgen.

  1. Kaakoperatie

Een kaakoperatie is vaak een gecompliceerde ingreep. De kaak wordt open gesneden, en hierna ingekort of juist verlengd. Dit is een ingreep waarvan de nasleep als onprettig kan worden ervaren. Dit komt doordat er geen druk op de kaken gezet mag worden, wat betekent dat er niet gekauwd mag worden door de patiënt. Deze periode van niet mogen kauwen duurt meestal 6 tot 8 weken. Dit is dus een flinke periode! De kaakoperatie wordt nooit uitgevoerd door de tandarts, maar altijd door een kaakchirurg.

  1. Orthodontie

Orthodontie is het vakgebied van de orthodontist. Dit vakgebied houd zich vooral bezig met het corrigeren van het gebit op lange termijn. De orthodontist zal nooit operaties uitvoeren, maar corrigeert de tanden met behulp van beugels. Van deze beugels zijn veel verschillende soorten en maten. Welke beugel jij nodig hebt, hangt af van de stand van je gebit. Dit wordt altijd beoordeeld door de orthodontist.

 

https://www.orfeokliniek.nl/