NoardWester
Image default
Industrie

Het gebruik van een tilt sensor in de scheepvaart

Een tilt sensor is een onderdeel van een speciaal meetinstrument die hellingen en hoeken kan meten. Een voorbeeld van zo’n instrument is de inclinometer. Er zijn veel verschillende termen en uitvoeringen van deze meetinstrumenten, maar de werking komt bij allemaal ongeveer op hetzelfde neer. Het kan hierbij gaan om het meten van hellinghoeken, maar ook om de meting van hoogte of inzinking op basis van de zwaartekrachtrichting. Een tilt sensor kan de kanteling in twee assen meten. Een versnellingsmeter meet de hellingshoek ten opzichte van het aardvlak van de aarde. Deze metingen kunnen voor tientallen doeleinden gebruikt worden. Naast de bouw, videospellen en luchtvaart, wordt het ook veel gebruikt in de scheepsvaart.

De stabilisator van schepen

Ook in de scheepvaart is het belangrijk dat hoeken gemeten kunnen worden en hierin stabilisatie kan worden gerealiseerd. Een schip kan in zowel stil als ruig water te maken krijgen met schommelingen. En tilt sensor kan dit soort bewegingen oppikken en met behulp van een inclinometer kan er dan een correctie worden uitgevoerd. Zo kan het schip weer horizontaal op het water komen en blijven. Inclinometers gebruiken, in tegenstelling tot andere instrumenten, de raakvlakken van de aarde als horizontaal referentiekader. Dit maakt juist deze apparaten zeer geschikt voor de scheepvaart. Wanneer de helling op tijd en nauwkeurig wordt opgemerkt, kan hier ook direct naar gehandeld worden. De tilt sensor meet continu en geeft aan hoeveel graden een schip naar de zijkant hangt. Zo kan bij bijvoorbeeld 30 graden helling minder zeil gevoerd worden. Dit maakt een inclinometer een perfecte uitkomst voor de scheepvaart.

Een hellingmeter in gebruik

DIS Sensors specialiseert zich in de productie van hellingmeters en tilt sensoren. De uitvoering wordt volledig aangepast op uw wensen voor en op het gebruik van de sensor. Ze zijn gemakkelijk te installeren en werken zeer nauwkeurig. Met het IP66 keurmerk zijn ze geheel waterbestendig en beschermd tegen stof. Met de inclinometer beleeft u meer gemak en plezier tijdens elke boottocht.

https://dis-sensors.com/nl